top of page

Als de waarheid een leugen is

Is dan een leugen ook de waarheid? Sinds maart worden we overspoeld door allerlei waarheden. De politiek, de media maar vooral de burgers zelf. Iedereen heeft zijn eigen waarheid. Soms gebaseerd op een enkele tweet van iemand.


Het maakt mij soms best angstig. De media draait op volle toeren en iedereen heeft wel een verhaal wat gebaseerd is op een website. Want het lijkt wel alsof een website tegenwoordig de heilige graal is.

In andere woorden; als ik vandaag een website lanceer en daar een kekke naam aan geef zoals www.deechtewaarheid.nl dan wordt dit meteen door veel mensen als een bron van waarheid gezien. Ook als ik het vol pomp met allerlei leugens.


Het lijkt wel alsof we op jacht zijn naar de waarheid. De waarheid die vaak achteraf toch een leugen blijkt te zijn. Want de waarheid is dat er geen waarheid is.


Er zijn meningen, er zijn aanwijzingen, er zijn valse aanwijzingen, er zijn verhalen en er zijn leugens. Ook zijn er soms beelden. Wel of niet gemanipuleerd.


Het maakt allemaal niet meer uit, lijkt het. Want zodra iemand iets op het internet vind wat een beetje aansluit bij zijn of haar gedachtes dan is het per definitie waar en wordt het als een dolle gedeeld op social media.


Ik vraag me af of we door hebben dat we elkaar aan het kapotmaken zijn.

Ik vraag me af of we realiseren dat het stoken van nog meer onrust in een wereld die onrustig is ook echt de oplossing is.


Ik geloof dan ook oprecht dat wij mensen het verschil kunnen maken.

Door te stoppen met acheruitkijken en te blijven schreeuwen en veroordelen, en te starten met vooruit kijken en even niets meer zeggen.


Als we een betere wereld willen, dan moeten wij die zelf gaan maken!

Er zal altijd wel iets zijn wat we niet in onze macht hebben. Maar geluk, dat kunnen we iedere dag aanzetten. En ook gezelligheid en mededogen.


Want als we heel eerlijk zijn, dan zijn we dus niet zo eerlijk.

Onze waarheid is soms ook een leugen. Die van jou én die van mij.

Uiteindelijk is de enige waarheid die we hebben de toon van onze eigen acties.

Dat wat wij zelf de wereld inbrengen. En sta dan eens stil bij wat dit toevoegt.

Is het positief of juist negatief?


Afgelopen maanden werd er voor vanalles en nog wat geprotesteerd vooral de BLM was een wereldwijd fenomeen na de dood van een arrestant. Wat is het dan toch oorverdovend stil na de onthoofding van de Franse leraar?

Hoe rijmen we dit gedrag?


Of komt het nu aan op het eggie? Opstaan voor iets betekend ook dat je bereid bent om geraakt te worden. Opstaan voor iets is een schild vormen tegen iets.

Misschien is dit enkel mijn waarheid, maar nu als het op onze vrijheid aankomt in de vorm van leven of dood, dan blijft het dus oorverdovend stil.


Laten we allemaal eens uit die malle molen stappen en eerst bij ons zelf te rade gaan wát voor wereld wij zelf zouden willen zien. En laten we daarna de stappen gaan maken om deze wereld met elkaar neer te zetten. ZO simpel is het.


Social Media lijkt nu de wereldheerser te zijn geworden. Een bijbel met voor iedereen zijn eigen op maat gemaakte versie. Social Media is het nieuwe geloof geworden en we weten allemaal hoe het uiteindelijk afloopt met geloven die lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.


Verhalen en video's van artsen doen de ronde. Maar zijn dit wel artsen en is dit wel de waarheid? Alles draait om wat jij wilt geloven.


Ik geloof dat we met elkaar een nieuwe wereld kunnen bouwen waarin welzijn vóór welvaart gaat. Maar die bouw kan pas beginnen als we stoppen met achteruit kijken en de hele tijd proberen een schuldige aan te wijzen.


Maar wat zijn wij dan zelf? Onschuldig?

Is dat de waarheid of een leugen?


Dat stukje vlees op ons bord in de avond komt echt niet van een koe die zijn levenlang gezellig in de wei heeft gehuppeld. Maar liever geloof ik wel in die leugen omdat het eten mij dan beter smaakt.


Dit zijn de dingen die mij dagelijks bezighouden. En ze motiveren mij om positief te blijven en te geloven dat ook ik hét verschil kan maken. Hoe klein ook.

Het doet er toe.


Alles wat wij doen, dat doet er toe.

En daar is geen woord van gelogen.


Liefs,

Hanneke

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page